Vilka fiskarter finns det i Sverige? Vilka är vanligast?
I Sverige finns det ungefär 255 olika fiskarter. Internationellt sett är det en ganska låg artrikedom, men det finns ändå många intressanta fiskar att fånga i våra vatten. Vilka är vanligast, och vilka får du inte fånga? Här tittar vi närmare på Sveriges fiskbestånd.
Vilka arter är vanligast att fiska?
Abborre, gädda, gös och laxfiskar är några av de vanligaste arterna att fiska i Sverige. Eftersom vi har många insjöar går det att hitta arterna i de flesta delarna av landet. Dessutom sker det en stor inplantering av gös och laxfiskar i svenska vatten, vilket ökar artrikedomen och fiskemöjligheterna.
Det finns också ädelfisk som öring och röding som många fiskare gärna, men lite mer sällan, fångar. Dessa hittar du ofta i Norrlands många insjöar, älvar och floder. Ibland får vi också fiskar som inte är kända som matfiskar på kroken, två vanliga exempel är braxen och mört. Men de kan vara roliga att fiska ur en ren sportsynvinkel, speciellt braxen som kan bli ganska stor och nappa våldsamt på metspö.
Sverige må ha relativt få fiskarter, men vi har desto mer variation när det gäller våra fiskevatten. Svenska vatten inkluderar allt från öppet hav och stora sjöar till stadsmiljöer, skärgård, älvar och fina små insjöar. Upplevelserikedomen är det alltså absolut inget fel på.
Hotade fiskarter i Sverige
Dessvärre finns det flera fiskarter i Sverige som hotas av utrotning och därför är fridlysta. Två exempel är mal och stör som helt förbjudna att fiska i svenska vatten. Även vissa skaldjur som t ex flodpärlmusslan är allvarligt hotade. Torsken anses vara hotad på många platser, som t ex Östersjön.