Flugfiske – hur går det till och vad behöver du tänka på?

Flugfiske – hur går det till och vad behöver du tänka på?

Flugfiske är en allt populärare fiskemetod som gör att du kan fånga många olika fiskarter. Men hur går du tillväga och vad ska du tänka på när du flugfiskar? Här tittar vi närmare på det.

Hur gör du?

Flugfiske kan se lite avskräckande ut, eftersom det inte alls framstår som lika enkelt som att meta med metspö eller spinnfiska med kastspö. Men det är inte lika svårt som det ser ut.

Till skillnad från spinnfiske är det inte betet som fungerar som vikt när du kastar. Eftersom flugorna är mycket lätta är det istället linan som är vikten. Du kastar linan fram och tillbaka för att sakta släppa ut mer och mer av den. Till slut rör den sig i vattnet och lockar till sig hungriga fiskar. Tanken är att flugan ska hamna en liten bit framför fisken. I strömmande vatten ska flugan gärna landa en bit uppströms så att fisken tydligt ser den.

Det är bra att få till tekniken på rätt sätt från början, eftersom kasttekniken är avgörande för din fiskelycka. Du behöver absolut inte bli expert direkt, men det är bra att du lär dig rätt utförande att bygga vidare på.

Vilka fiskar kan du få med flugfiske?

De vanligaste fiskarna att flugfiska i Sverige är laxfiskar som lax, harr, öring, regnbåge och röding, men med en passande teknik är det möjligt att fiska alla vanligt förekommande arter.

Viktigt med rätt utrustning och kläder När det gäller själva fisket finns det fyra saker du behöver för att komma igång:

  • Fluglina
  • Flugspö
  • Flugrulle
  • Flugor (det finns en rad olika, t ex torrflugor, våtflugor, gäddflugor, muddler, nymfer, streamer och tubflugor)

När du flugfiskar vadar du i vattnet och blir stillastående under långa stunder. Därför är det viktigt att ha rätt kläder. Lyckligtvis finns det många klädmärken som är speciellt anpassade för flugfiske. Glöm inte att ha en håv för att kunna ta upp de lite större fiskarna.

Fiska med metspö – vad behöver du tänka på?

Fiska med metspö – vad behöver du tänka på?

Mete är ett enkelt och roligt sätt att börja fiska och även ett bra sätt att få barn att bli intresserade av fiske. Det krävs inte så mycket utrustning och du kan få en hel del olika fiskar. Här tittar vi närmare på vad du behöver tänka på.…

Hur hittar du en bra fiskeväska?

Hur hittar du en bra fiskeväska?

För de flesta som börjar fiska underlättar det med en bra fiskeväska. Men det finns många alternativ på marknaden. Här tittar vi närmare på vad som kan vara bra att tänka på när du väljer fiskeväska. …

Gädda

Gädda

Bästa tiden för gäddfiske är höst, vinter och vår. Fiska längs vasskanter, kring uddar och på djupbranter, med skeddrag, vobbler, spinnare eller jigg. Släpp alltid tillbaka stora gäddor och kolla om några särskilda regler gäller för vattnet du ska fiska i.

Öring

Öring

Öringen skiljer sig åt beroende på levnadsmiljö och man talar om havsöring, insjööring och bäcköring. Öring fångas enklast med skeddrag, kustvobbler eller fluga. Havsöring fiskas med fördel under vår, höst och vinter på kusten. Bäcköring är rolig att meta med mask.…

« Till start