Fiska med metspö – vad behöver du tänka på?

Fiska med metspö – vad behöver du tänka på?

Mete är ett enkelt och roligt sätt att börja fiska och även ett bra sätt att få barn att bli intresserade av fiske. Det krävs inte så mycket utrustning och du kan få en hel del olika fiskar. Här tittar vi närmare på vad du behöver tänka på.

Spö

Metspön finns i många former; allt från billiga, enkla spön till finare spön i exklusiva material. De är vanligtvis några meter långa och kan fällas ihop för att bli bärbara. Det är bra att välja ett spö som är anpassat till den typ av fiske du håller på med. Exempelvis kan ett kort spö räcka gott och väl när du fiskar från en brygga, medan det kan vara bra med ett långt när du behöver nå djupare vatten.

Lina och flöte

Du behöver också en lina till spöt. En grövre lina gör det svårare att kasta och gör att linan kan synas för bra för fiskarna. Samtidigt kan en för tunn lina göra att den riskerar att gå av när du får napp. Därför är det bäst att hitta en passande mellanväg, baserat på de fiskarter och storlekar du förväntar dig att få när du metar. Glöm inte att också skaffa ett flöte att sätta på linan.

Bete och sänke

Maskar är det vanligaste betet vid mete, och du kan köpa dem på burk i fiskeaffären. De fästs på kroken så att de täcker den, vilket fiskarna sedan hugger på och fastnar. Eftersom fisken måste kunna hugga på betet avgör betet storleken på fångsten. Dessutom behöver du ett sänke i slutet av linan för att ha en vikt som gör att betet sjunker.

Vilka fiskar kan du fånga med mete?

Det går att få en hel del olika fiskar med metspö. Några typiska exempel i Sverige är:

  • Abborre
  • Mört
  • Braxen
  • Löja
  • Sik

Fiskekort och andra regler

Du får inte fiska överallt. Ibland krävs det fiskekort och ibland finns det även andra regler kring fiske. Vissa arter kan vara fredande under perioder och det kan finnas storleksbegränsningar gällande fångst och bete. Kolla upp detta innan du fiskar så att du vet vad som gäller.

Olika typer av mete

Traditionellt mete brukar kallas för flötmete. Men det finns också olika typer av bottenmete samt mete med frilina som kan vara spännande att prova på. Och glöm inte att testa vinterfiske också!

Hur hittar du en bra fiskeväska?

Hur hittar du en bra fiskeväska?

För de flesta som börjar fiska underlättar det med en bra fiskeväska. Men det finns många alternativ på marknaden. Här tittar vi närmare på vad som kan vara bra att tänka på när du väljer fiskeväska. …

Gädda

Gädda

Bästa tiden för gäddfiske är höst, vinter och vår. Fiska längs vasskanter, kring uddar och på djupbranter, med skeddrag, vobbler, spinnare eller jigg. Släpp alltid tillbaka stora gäddor och kolla om några särskilda regler gäller för vattnet du ska fiska i.

Öring

Öring

Öringen skiljer sig åt beroende på levnadsmiljö och man talar om havsöring, insjööring och bäcköring. Öring fångas enklast med skeddrag, kustvobbler eller fluga. Havsöring fiskas med fördel under vår, höst och vinter på kusten. Bäcköring är rolig att meta med mask.…

Aborre

Aborre

Abborre kan du fiska både sommar och vinter och med alla fiskemetoder. Du hittar den ofta nära vassen samt vid uddar, utlopp och gryn- nor. Beten du kan använda är mask, spinnare, vobbler, jigg och pirk.

« Till start