Fiska med metspö – vad behöver du tänka på?
Mete är ett enkelt och roligt sätt att börja fiska och även ett bra sätt att få barn att bli intresserade av fiske. Det krävs inte så mycket utrustning och du kan få en hel del olika fiskar. Här tittar vi närmare på vad du behöver tänka på.
Spö
Metspön finns i många former; allt från billiga, enkla spön till finare spön i exklusiva material. De är vanligtvis några meter långa och kan fällas ihop för att bli bärbara. Det är bra att välja ett spö som är anpassat till den typ av fiske du håller på med. Exempelvis kan ett kort spö räcka gott och väl när du fiskar från en brygga, medan det kan vara bra med ett långt när du behöver nå djupare vatten.
Lina och flöte
Du behöver också en lina till spöt. En grövre lina gör det svårare att kasta och gör att linan kan synas för bra för fiskarna. Samtidigt kan en för tunn lina göra att den riskerar att gå av när du får napp. Därför är det bäst att hitta en passande mellanväg, baserat på de fiskarter och storlekar du förväntar dig att få när du metar. Glöm inte att också skaffa ett flöte att sätta på linan.
Bete och sänke
Maskar är det vanligaste betet vid mete, och du kan köpa dem på burk i fiskeaffären. De fästs på kroken så att de täcker den, vilket fiskarna sedan hugger på och fastnar. Eftersom fisken måste kunna hugga på betet avgör betet storleken på fångsten. Dessutom behöver du ett sänke i slutet av linan för att ha en vikt som gör att betet sjunker.
Vilka fiskar kan du fånga med mete?
Det går att få en hel del olika fiskar med metspö. Några typiska exempel i Sverige är:
- Abborre
- Mört
- Braxen
- Löja
- Sik
Fiskekort och andra regler
Du får inte fiska överallt. Ibland krävs det fiskekort och ibland finns det även andra regler kring fiske. Vissa arter kan vara fredande under perioder och det kan finnas storleksbegränsningar gällande fångst och bete. Kolla upp detta innan du fiskar så att du vet vad som gäller.
Olika typer av mete
Traditionellt mete brukar kallas för flötmete. Men det finns också olika typer av bottenmete samt mete med frilina som kan vara spännande att prova på. Och glöm inte att testa vinterfiske också!