Fiska abborre – hur går det till?

Fiska abborre – hur går det till?

Abborre är en av de vanligaste fiskarna i svenska vatten, både i insjöar och hav. Det är en god matfisk som kan fångas med flera olika metoder.

Var och hur hittar du abborre?

Abborre finns i de allra flesta insjöar och hav i Sverige, undantaget är framför allt fjällsjöar. Sannolikheten är alltså stor att det är en abborre när du får napp någonstans i Sverige. Abborrar gillar att vistas vid djuphålor, vass och grund. De samlas ofta i stim och blir mer aktiva när det ljusnar eller mörknar.

Abborren är en rovfisk som äter andra fiskar, insektslarver och kräftdjur. Därför kan skrämda småfiskstim vara ett tecken på att en större abborre är på platsen och jagar. Att sikta på platser där det finns mycket småfisk är alltid en bra fiskemetod, även om det också kan innebära att alldeles för små fiskar blir intresserade av ditt bete.

En oväntad sak att ha i bakhuvudet när det gäller abborrfiske är att de riktiga baddarna ofta finns i små sjöar och vattendrag. Detta kan kännas bakvänt, eller hur? Men i större vattendrag blir det ofta så att många abborrar av liknande storlek konkurrerar med varandra. Och då slutar det med att ingen av dem växer sig riktigt stor. I småsjöar är det däremot inte lika hög konkurrens om födan, vilket innebär att några abborrar kan dominera och växa till sig rejält.

Vilka metoder kan du använda?

Abborre går att fiska med såväl metspö som kastspö (spinnfiske), men det går även bra att flugfiska. Många kopplar samman abborrfiske och rofyllda kvällar vid bryggan med flötet guppande i vattnet. Men om du vill fånga de riktigt stora abborrarna är det ofta spinnfiske som gäller.

Hur stora kan abborrar bli?

Abborrar finns i alla storlekar, några hekto anses vara en fin matabborre. Men de kan växa sig långt större än så, speciellt havsabborrar som kan bli enorma jämfört med de abborrar vi är vana att se i vattnet. Sveriges sportfiskerekord för abborre ligger faktiskt på hela 3,15 kg.

Allt om att fiska gädda – en av de vanligaste fiskarna i svenska vatten

Allt om att fiska gädda – en av de vanligaste fiskarna i svenska vatten

Gädda är en vanligt förekommande rovfisk i svenska vatten. De är lika glupska som de ser ut och hugger på det mesta som skiner till eller ser ut som föda. Det är en av flera orsaker att gäddan är en så populär art att fiska. Vuxna gäddor har få fiender, främst stora rovfåglar, vilket gör att det finns ett ordentligt bestånd i de flesta svenska vattendragen.…

Fiska med metspö – vad behöver du tänka på?

Fiska med metspö – vad behöver du tänka på?

Mete är ett enkelt och roligt sätt att börja fiska och även ett bra sätt att få barn att bli intresserade av fiske. Det krävs inte så mycket utrustning och du kan få en hel del olika fiskar. Här tittar vi närmare på vad du behöver tänka på.…

Aborre

Aborre

Abborre kan du fiska både sommar och vinter och med alla fiskemetoder. Du hittar den ofta nära vassen samt vid uddar, utlopp och gryn- nor. Beten du kan använda är mask, spinnare, vobbler, jigg och pirk.

Hur hittar du en bra fiskeväska?

Hur hittar du en bra fiskeväska?

För de flesta som börjar fiska underlättar det med en bra fiskeväska. Men det finns många alternativ på marknaden. Här tittar vi närmare på vad som kan vara bra att tänka på när du väljer fiskeväska. …

« Till start