
5 saker att tänka på kring fiskekort
På en del platser krävs det fiskekort för att få fiska (fiske ingår inte i Allemansrätten). Utan fiskekort riskerar du att få en kontrollavgift, ungefär som en parkeringsböter. Men även om du har skaffat fiskekort finns det saker som är bra att ha i åtanke. Här är 5 av dem.
1. Begränsningar av fångst
Bara för att du har fiskekort får du inte fiska hur du vill. Oftast finns det ändå regler på plats kring fisket. Men vad kan det finnas för begränsningar i vattendraget där du ska fiska? Jo, det kan t ex handla om fredade arter och storleksbegränsningar som kan vara bra att ha koll på. Dessutom kanske du bara får ta upp ett visst antal av en viss art. När du vet exakt vad som gäller blir det enklare och roligare att fiska.
2. Vilka redskap får du använda?
Det är inte heller självklart att du får använda alla möjliga redskap när du fiskar. Ibland kanske du t ex bara får fiska med vissa typer av spön, beten eller andra metoder. Informationen om vad som gäller brukar följa med när du köper ett fiskekort, och det är bra att dubbelkolla att din metod finns med bland de tillåtna.
3. De är oftast personliga
De flesta fiskekorten är personliga och får inte överlåtas. Tänk på att fiskeområden ibland erbjuder säsongskort, familjekort och andra varianter som kan göra fisketuren billigare.
4. Idag köps de ofta online
Idag är de flesta fiskekorten digitala och köps online. Det gör processen rejält mycket enklare, eftersom du kan köpa fiskekort spontant över e-post eller SMS, t ex om du stöter på ett fint vattendrag där du vill fiska.
5. I vissa fall behövs det inget fiskekort
Tänk även på att det finns regler för så kallat fritt handredskapsfiske för barn och unga på en del platser. Det innebär att de får fiska fritt med enkla metoder. Eftersom dessa regler gäller många av Sveriges stora vattendrag är det värt att kolla upp. Men glöm inte att eventuella regler gällande t ex fredning av arter och fångstkvoter ändå gäller.