Vilka regler finns det kring fiske?

Vilka regler finns det kring fiske?

Fiske är en rolig och avkopplande aktivitet, men det är också bra att vara medveten om de regler som finns kring det. Olika län och så kallade fiskevårdsområden har olika bestämmelser, så det är bra att kolla upp exakt vad som gäller där du fiskar.

Krävs det fiskekort?

På många platser krävs det fiskekort för att få fiska, vilket inte alltid är helt tydligt när du är på plats. Därför är det bra att kolla upp dina planerade fiskeplatser på nätet innan du besöker dem. Då vet du vad som gäller och kan skaffa de nödvändiga fiskekorten redan innan. Tänk på att det kan finnas säsongskort, familjekort och andra specialkort som gör fisket billigare. Dessutom är vissa platser gratis att fiska på för barn och ungdomar.

Fredning av arter

Det är viktigt att ha koll på så kallade fredningsområden och fredningstider då vissa arter inte får fiskas. Oftast handlar det om att du inte får använda vissa former av fiske under vissa fiskarters lekperiod så att de ska få möjlighet att leka och reproducera. Men ibland kan vissa platser och/eller arter vara fullständigt fredade, vilket innebär att du inte får fiska alls. Förutom lokala bestämmelser är det bra att ha koll på vilka fiskar som är fullständigt fridlysta, t ex mal och stör.

Storlek på infångad fisk och ditt bete

Du får inte behålla alla fiskar du fångar. Ibland finns det gränser för hur små de får vara (minimimått) eftersom de ska få möjlighet att föröka sig minst en gång. Även motsatsen, maximimått, kan förekomma. Mätningen av fiskar sker från nosspetsen till stjärtfenans yttersta spets. Andra sätt att mäta gäller kräftor, ostron och andra vattenlevande djur.

Om en fisk fångas under en förbjuden tidsperiod, med otillåtna redskap eller metoder eller om den har för litet/stort mått gäller återutsättningsskyldigheten; den ska genast släppas tillbaka i vattnet, oavsett om den är död eller levande.

Allmänt och enskilt vatten

De flesta vattenområdena i Sveriges hav är så kallat allmänt vatten. Motsatsen är enskilt vatten, där fiskerätten enbart tillhör markägaren. Det finns även så kallat skiftat och oskiftat vatten där markägaren har exklusiv rätt att fiska i en del av vattnet. Reglerna är ganska krångliga och därför kan det vara bra att ta det säkra före det osäkra om du misstänker att det kan handla om enskilt vatten.

Skriv en kommentar

5 saker att tänka på kring fiskekort

5 saker att tänka på kring fiskekort

På en del platser krävs det fiskekort för att få fiska (fiske ingår inte i Allemansrätten). Utan fiskekort riskerar du att få en kontrollavgift, ungefär som en parkeringsböter. Men även om du har skaffat fiskekort finns det saker som är bra att ha i åtanke. Här är 5 av dem. 1. Begränsningar av fångst Bara för att du har fiskekort får du inte fiska hur du vill. Oftast finns det ändå regler på plats…

Visa hela inlägget
Fiska från land – vad behöver du tänka på?

Fiska från land – vad behöver du tänka på?

En del associerar fiske med att åka ut med båten, men det går också alldeles utmärkt att fiska från land. Det finns dock några saker du behöver tänka på för att det ska gå bra. Att hitta en bra plats Den första utmaningen är att hitta en bra plats, t ex en brygga, klippa eller strand. Om du fiskar gädda eller andra större fiskar är det bra att komma så nära djupt vatten som möjligt. Dessutom är de…

Visa hela inlägget
Fiska med metspö – vad behöver du tänka på?

Fiska med metspö – vad behöver du tänka på?

Mete är ett enkelt och roligt sätt att börja fiska och även ett bra sätt att få barn att bli intresserade av fiske. Det krävs inte så mycket utrustning och du kan få en hel del olika fiskar. Här tittar vi närmare på vad du behöver tänka på. Spö Metspön finns i många former; allt från billiga, enkla spön till finare spön i exklusiva material. De är vanligtvis några meter långa och kan fällas ihop f…

Visa hela inlägget
Vilka fiskarter finns det i Sverige? Vilka är vanligast?

Vilka fiskarter finns det i Sverige? Vilka är vanligast?

I Sverige finns det ungefär 255 olika fiskarter. Internationellt sett är det en ganska låg artrikedom, men det finns ändå många intressanta fiskar att fånga i våra vatten. Vilka är vanligast, och vilka får du inte fånga? Här tittar vi närmare på Sveriges fiskbestånd. Vilka arter är vanligast att fiska? Abborre, gädda, gös och laxfiskar är några av de vanligaste arterna att fiska i Sverige. Efterso…

Visa hela inlägget
5 redskap du behöver för att börja fiska

5 redskap du behöver för att börja fiska

Fiske är en rolig hobby som passar för alla i familjen. Men vad behöver du egentligen för att börja? Här är 5 av de sakerna, och vad du behöver tänka på när du väljer. 1. Fiskespö, lina och eventuell rulle Till att börja med behöver du det allra mest självklara: ett fiskespö och en lina (och en rulle om du kommer att spinnfiska). Det finns många olika sätt att fiska på, och metoden avgör vilken ty…

Visa hela inlägget
Fem tips för att lyckas med fiske i strömmande vatten

Fem tips för att lyckas med fiske i strömmande vatten

Fisk i strömmande vatten kan vara en utmaning, men det är också en av de mest spännande och belönande sätten att fiska. Att hitta de bästa platserna, välja rätt utrustning och teknik är viktigt för att lyckas. Här är fem tips för att hjälpa dig att lyckas med fiske i strömmande vatten. 1. Hitta den rätta platsen Att hitta den rätta platsen är avgörande för att lyckas med fiske i strömmande vatten.…

Visa hela inlägget