Hur fiskar du på ett säkert sätt? Några saker att tänka på

Hur fiskar du på ett säkert sätt? Några saker att tänka på

Fiske är en enkel hobby som passar alla åldrar, men det är ändå viktigt att hålla koll på säkerheten. Här är några av de saker du behöver tänka på för att fiska på ett säkert sätt.

Båtsäkerhet – glöm inte flytvästarna!

Många ger sig ut och fiskar i båt, då gäller det att ha koll på säkerheten för att undvika problem. Se till att ni inte är för många i båten och att alla har varsin flytväst i lämplig storlek. Tänk på att köra försiktigt och respektera de trafikregler och andra bestämmelser som finns på platsen. Det är också bra att ha en laddad mobiltelefon i ett vattentätt fodral ifall du skulle hamna i vattnet och behöva ringa efter hjälp.

Kolla vädret innan ni åker

Fiskeutflykter är ofta ganska långvariga och det är skönt om en väderväxling kan ske utan att det orsakar problem. Kolla väderleksrapporten innan och packa kläder som täcker alla möjligheter. Många fiskare har fastnat i oväntade åskstormar och andra rejäla väderomslag, då är det skönt att ha lämpliga kläder och ombyte med sig. Men det kan även vara bra att vara förberedd med solkräm och ordentliga solglasögon om du är ute och fiskar under den varma delen av året.

Vinterfiske kräver extra försiktighet

Vinterfiske är en rolig och annorlunda form av fiske som samtidigt kräver ett extra säkerhetstänk. Eftersom ni vistas på isen är det viktigt att hela tiden kontrollera att den är tillräckligt stark och inte chansa. Den kan t ex brista även om det finns fotspår, fordonsspår eller stigar. Glöm inte isdobbarna och var alltid flera när ni vinterfiskar, ifall något skulle hända.

Var försiktig med krokar och beten

Fiske innebär att vi har kontakt med vassa krokar och andra beten som kan orsaka skada. Var försiktig när du kastar kring andra personer och när du hanterar drag, flugor och andra beten med krok. Tänk på att inte låta vassa krokar och fiskeknivar ligga framme där ni går, t ex i botten på båten eller på en brygga, eftersom någon kan trampa på dem.

Fiska med metspö – vad behöver du tänka på?

Fiska med metspö – vad behöver du tänka på?

Mete är ett enkelt och roligt sätt att börja fiska och även ett bra sätt att få barn att bli intresserade av fiske. Det krävs inte så mycket utrustning och du kan få en hel del olika fiskar. Här tittar vi närmare på vad du behöver tänka på.…

Hur hittar du en bra fiskeväska?

Hur hittar du en bra fiskeväska?

För de flesta som börjar fiska underlättar det med en bra fiskeväska. Men det finns många alternativ på marknaden. Här tittar vi närmare på vad som kan vara bra att tänka på när du väljer fiskeväska. …

Allt om att fiska gädda – en av de vanligaste fiskarna i svenska vatten

Allt om att fiska gädda – en av de vanligaste fiskarna i svenska vatten

Gädda är en vanligt förekommande rovfisk i svenska vatten. De är lika glupska som de ser ut och hugger på det mesta som skiner till eller ser ut som föda. Det är en av flera orsaker att gäddan är en så populär art att fiska. Vuxna gäddor har få fiender, främst stora rovfåglar, vilket gör att det finns ett ordentligt bestånd i de flesta svenska vattendragen.…

Aborre

Aborre

Abborre kan du fiska både sommar och vinter och med alla fiskemetoder. Du hittar den ofta nära vassen samt vid uddar, utlopp och gryn- nor. Beten du kan använda är mask, spinnare, vobbler, jigg och pirk.

« Till start