Allt om att fiska gädda – en av de vanligaste fiskarna i svenska vatten

Allt om att fiska gädda – en av de vanligaste fiskarna i svenska vatten

Gädda är en vanligt förekommande rovfisk i svenska vatten. De är lika glupska som de ser ut och hugger på det mesta som skiner till eller ser ut som föda. Det är en av flera orsaker att gäddan är en så populär art att fiska. Vuxna gäddor har få fiender, främst stora rovfåglar, vilket gör att det finns ett ordentligt bestånd i de flesta svenska vattendragen.

Var kan du fiska gädda?

Gäddan finns i sjöar och hav i hela Sverige, från fjällen ner till södra Östersjön. Det är en av de vanligaste fiskarna att få när du spinnfiskar med kastspö, men eftersom de är så glupska kan små gäddor även hugga till på metspön (ibland med följden att linan eller spöt till och med går sönder).

Vilken utrustning behövs?

Gädda fiskas oftast med spinnfiske, men även andra metoder fungerar bra. Du kan t ex flugfiska gädda med lite grövre utrustning än den som används vid ädelfiske.

Hur stora kan gäddor bli?

Det finns många historier om monstergäddor och det är inte konstigt att det blivit så. Gäddor kan växa sig riktigt stora; det officiella sportfiskerekordet är 21,07 kg (128 cm). Men en gädda på några kilo kan redan vara en rejäl utmaning att få upp ur vattnet.

Gäddtafs är ett måste

Gäddan är en rovfisk som hugger med stor kraft. Därför är det bra att ha en så kallad gäddtafs som skyddar din lina från att gå av när de hugger. Tafsen ska vara i ett starkt material och bör bytas med jämna mellanrum eftersom den får ta mycket stryk under fiskets gång.

Är gädda en god matfisk?

Gäddans status som matfisk är omdiskuterad. En del menar att den närmast är oätlig, medan en del gärna äter fisken. Något som är bra att ha i åtanke är att smaken av gäddor från olika platser och i olika åldrar kan skilja sig åt. Många menar att ”gammelgäddor” på uppåt 10 kg helt enkelt inte smakar så gott på grund av sin höga ålder, och det kan ligga något i det.

Fiska med metspö – vad behöver du tänka på?

Fiska med metspö – vad behöver du tänka på?

Mete är ett enkelt och roligt sätt att börja fiska och även ett bra sätt att få barn att bli intresserade av fiske. Det krävs inte så mycket utrustning och du kan få en hel del olika fiskar. Här tittar vi närmare på vad du behöver tänka på.…

Hur hittar du en bra fiskeväska?

Hur hittar du en bra fiskeväska?

För de flesta som börjar fiska underlättar det med en bra fiskeväska. Men det finns många alternativ på marknaden. Här tittar vi närmare på vad som kan vara bra att tänka på när du väljer fiskeväska. …

Fiska från vattnet

Fiska från vattnet

Att stå i vattenbrynet och fiska är väldigt avslappnande. Vågorna skvalpar mot benen och du är förhoppningsvis torr och glad.…

« Till start